top of page

Magnifiek Myanmar

Mingalaba (Hey) België!

We zijn ondertussen 2 weken in Myanmar. Een land gelegen tussen Thailand en India dat vroeger de naam Birma had, maar sinds 2011 officieel Myanmar heet. Het is nog maar sinds deze verandering in 2011 dat Myanmar een democratisch bestuur heeft en dat de landgrenzen open staan voor toeristen. Tot 7 jaar geleden was het land bijna helemaal afgesloten van de rest van de wereld en dit heeft nog steeds een grote impact. Het lijkt alsof we 50 jaar terug de tijd in gegaan zijn. We zien veel armoede en arbeid is nog met os en kar. De nieuwe toestroom van toeristen helpt de economie zeker, maar het gaat nog vele jaren duren voor ze helemaal bijgebeend zijn met andere Aziatische landen.

Dit maakte voor ons Myanmar extra speciaal. We waren op vele plaatsen de enige toeristen en daardoor was de lokale bevolking zeer nieuwsgierig naar ons. Alle kindjes willen met ons praten en op de foto. De drie woorden Burmees die we net voordien geleerd hadden, moesten we dus de hele dag boven halen.

De grote meerderheid van de bevolking is Boedhistisch. Elke jongen wordt verplicht om een tijdje in zijn leven in het klooster te gaan. Ze doen dit vaak in de zomer als ze geen les hebben als een soort van zomerkamp. We werden regelmatig omsingeld door tientallen kleine monniken die met ons hun engels wilden oefenen. Schattige fotos gegarandeerd!

Myanmar is ook het land van de duizenden tempels! In de historische stad Bagan alleen al staan meer dan 3.000 tempels bijeen. Je hebt ongeveer een week nodig om de hele site te bezoeken met een e-bike.

Eigenlijk zie je pas hoe uitgestrekt Bagan is, als je het vanuit de lucht kan bekijken. Daarom vertrekken hier elke ochtend 21 luchtballonnen om de zonsopgang over de vallei te aanschouwen. Plus de ochtendmist erbij, leverde dit voor ons één van de meest WOAW momenten van de hele reis op.

Geluk bij een ongeluk, de dag dat wij in de ballon zaten was het bijna windstil. Onze ballon heeft er 1u20 ipv 40 minuten over gedaan om aan de andere kant van de vallei te geraken. Extra tijd voor ons om de tempels te bekijken en extra spectakel voor de bewoners van het dorp die zich afvroegen waarom de ballon zo lang boven hun huis bleef hangen.

P.s. wie zich afvroeg waarom Sven eigenlijk op meerdere fotos een rok aanheeft. Dit is de traditionele Longyi die mannen doorheen de dag dragen, al zeker om een tempel te bezoeken. Ondertussen zit deze rok zo comfortabel dat Sven ze niet meer uit wilt doen ;)


You Might Also Like:
bottom of page